Betaling med kredittkort på nett

stbank tilbyr kredittkort gjennom vår samarbeidspartner LB Kredittkort (levert av Eika Kredittbank)

Bør jeg skaffe meg kredittkort?

I dagens moderne samfunn og med den økte digitaliseringen innen personlig økonomi, utgjør ofte kredittkortet en stadig mer sentral rolle i folks hverdag. Som bank og tilbyder av kredittkorttjenester, mener vi at det er viktig å belyse både fordelene og ulempene med å ha kredittkort.

 

Det gir deg som kunde en forståelse av hva du kan forvente deg, samtidig som det gir eksisterende kredittkortholdere innsikt i hvordan de kan maksimere fordelene og minimere risikoen.

 

Fordeler ved å ha et kredittkort

✅Lånekapasitet og likviditet

Et kredittkort gir kortholderen en øyeblikkelig tilgang til kreditt, noe som er spesielt nyttig i nødssituasjoner eller ved tilfeller når uforutsette utgifter dukker opp. Dette gir en form for likviditet uten behov for å tømme sparekontoer eller investeringer umiddelbart.

✅Bruk kredittkortet på betaling av reiser!

Ifølge anbefalingene fra Forbrukerrådet er det lurt å benytte kredittkort når du skal betale for reiser. Dette fordi kortselskapet påtar seg risikoen dersom noe uheldig skulle skje - for eksempel at turoperatøren skulle gå konkurs. I tillegg tilbyr mange kredittkortleverandører automatisk reise- og avbestillingsforsikring.

✅Bedre på netthandel

Kredittkort kan også gjøre netthandelen tryggere. Om du blir utsatt for svindelforsøk eller ikke får dine rettigheter som forbruker, vil kredittkortselskapet ta ansvaret. Dersom du blir utsatt for svindel i utlandet eller ved netthandel, klarer ikke svindlerne å få tilgang til bankkontoen din.

 

Ulemper med å bruke kredittkort

❌Høy rente

En av de mest åpenbare ulempene er den potensielt høye renten som følger med bruk av kredittkort. Dersom du ikke betaler hele saldoen som står utestående hver måned, kan rentekostnader raskt påløpe.

❌Gjeldsbyrde

Uansvarlig bruk av kredittkort kan føre til opphoping av gjeld. Hvis kortholderen ikke betaler gjelden i tide, kan dette påvirke økonomien negativt og føre til langvarige konsekvenser. Dette kan blant annet ha innvirkning på lånesøknader.

❌Fristelse til overforbruk

Kredittkort gir lett tilgjengelig kreditt, og det kan raskt føre til fristelsen til å bruke mer enn man nødvendigvis har. Mangel på selvdisiplin kan resultere i impulsive kjøp og økende gjeld. Når det kommer til kredittkort er derfor selvdisiplin viktig.

 

Digitale løsninger gjør handling på kreditt lettere

I tillegg til det klassiske kredittkortet, har det den siste tiden også kommet “enklere” digitale tilbydere - slik som Klarna som er direkte linket opp mot kjøpene du gjør. Der betaler du ikke for varen før du mottar den, og du kan i tillegg be om å få gjort det på delbetaling - men da er det verdt å merke seg at det medfører renter. Med slike digitale løsninger blir det også lettere å falle for fristelsen for å kjøpe noe du ikke har råd til akkurat her og nå. Det er derfor viktig å huske på at slike “smarte betalingsløsninger” i prinsippet fungerer på samme måte som et vanlig kredittkort, ettersom rentene etter 30 dager tilsvarer de samme kostnadene.

 

Problemer med nedbetaling? Kontakt oss i banken.

Noen ganger hoper regningsbunken seg rett og slett opp. De kjøpene som for et par måneder siden føltes lure ut å ta på kredittkortet, føles nå som betalingsfristen nærmer seg, kanskje ikke fullt så lure ut. Da er det viktig å ikke stikke hodet i sanden og ignorere fakturaene! Men heller sette opp en plan for nedbetalingene på en smart og skånsom måte.

Om det ikke går opp og du fortsatt sliter med innbetalingene, kan vi i banken selvsagt hjelpe deg. Husk at du hos oss har en personlig rådgiver som du kan sette deg ned sammen med - sammen kan dere gå gjennom dine forskjellige utgifter, og rådgiveren kan finne fram til en god løsning som vil fungere for begge parter 💛