Personlig økonomi

Det kan være tøft å takle økonomiske utfordringer, men det er viktig å huske at det finnes alternativer og løsninger. På denne siden har vi samlet noen råd for å få kontroll på økonomien din, samt en mal for budsjett som du kan bruke.

Synes du det er vanskelig å holde oversikten?

Bekymring kan være en tøff følelse å håndtere, spesielt når det kommer til økonomi. Men det er en løsning som kan hjelpe deg med å lindre disse bekymringene: kontroll. Å ha kontroll over økonomien din kan redusere bekymringene dine og gi deg mer trygghet i hverdagen.

Et budsjett er et flott verktøy for å oppnå denne kontrollen. Ved å lage et budsjett får du en tydelig oversikt over hvor pengene dine går hver måned. Du kan se hva du bruker mest penger på, og finne områder der du kan redusere kostnadene. Dette kan igjen hjelpe deg med å prioritere bort unødvendige utgifter og fokusere på det som er viktig.

Med et budsjett kan du også planlegge bedre. Du kan for eksempel forutse større utgifter som ferier, bursdager eller høytider, og sette av penger til dette på forhånd. Dette kan hjelpe deg med å unngå å bruke mer penger enn du har råd til, og dermed redusere stress og bekymring.

En annen fordel med et budsjett er at du kan identifisere sparemuligheter. Når du ser hvor pengene dine går hver måned, kan du finne ut områder der du kan kutte kostnadene og spare mer penger. Dette kan gi deg en større følelse av kontroll over økonomien din og redusere bekymringene dine.

Kort sagt, et budsjett kan hjelpe deg med å få kontroll over økonomien din og dermed redusere bekymringene dine. Ved å ha en tydelig oversikt over inntektene og utgiftene dine, kan du planlegge bedre og finne sparemuligheter. Dette kan gi deg en større trygghet og ro i hverdagen.

Tre enkle steg for å få kontroll over egen økonomi:

Steg 1: Få oversikt

Se gjennom forrige måned med bankutskrifter for å finne ut hvor mye penger du har tjent og brukt. Kategoriser utgiftene dine som faste, delvis faste eller variable.

Steg 2: Kutt utgifter

Finn ut hva du kan kutte ned på, som unødvendige abonnement eller for mye penger brukt på mat og klær. Bestem deg for hvor mye penger du vil bruke på hver kategori hver måned.

Steg 3: Spar penger

Vurder å spare noen kroner ved å erstatte utgifter med automatisk sparing. Hold deg til budsjettet ditt, og juster det etter behov.

Planlegging for fremtiden:

Samboerkontrakt

Med en samboerkontrakt vil dere få:

 • Bestemme hvilke utgifter som skal deles
 • Beregne nåværende eierandeler og justere ved behov
 • Få oversikt over egne og felles eiendeler
 • Få ryddige prosesser ved brudd

Fremtidsfullmakt

En fremtidsfullmakt gir deg en rekke fordeler:

 • Velg hvem som skal ivareta dine interesser
 • Formidle dine personlige ønsker
 • Bestem hva fullmektigene skal kunne gjøre
 • Personlig eller gjensidig fremtidsfullmakt

Digitalt testament

Et digitalt testament gir deg en rekke fordeler:

 • Registrering av forskudd på arv
 • Kontroll på hva som skal skje med ditt digitale innhold
 • Sikker oppbevaring digitalt
 • Full oversikt over din arvesituasjon

Jeg trenger å få litt orden på økonomien

Budsjett

Hvis du opplever økonomiske utfordringer og vil ta grep, er det flere ting du kan gjøre. Først og fremst bør du skaffe deg full oversikt over økonomien din. Dette kan du gjøre ved å sette opp et budsjett som viser alle inntektene og utgiftene dine. På denne måten kan du finne ut hvor pengene dine går, og se om det er mulig å kutte ned på noen utgifter.

Last ned budsjettmal her

Kontroll over forbruket

En annen måte å tilpasse forbruket ditt på, er å tenke gjennom hva du egentlig trenger og hva som er unødvendige utgifter. Kanskje du kan redusere utgiftene dine ved å kutte ut små ting som kjøpekaffe og vann på flaske, eller ved å handle én gang i uka i stedet for daglig.

Test forbruket ditt med SIFOs kalkulator her

Det er også viktig å være bevisst på hvordan du bruker kredittkort. Hvis du bruker kredittkortet ditt, bør du alltid betale tilbake det du har lånt. Hvis ikke, risikerer du å få høye renter og gebyrer. Unngå å utsette betalinger ved kjøp og pass på å betale tilbake i tide.

Hvis du har flere smålån eller kredittkortgjeld flere steder, kan det lønne seg å samle disse i ett lån. Dette kan gi færre gebyrer og bedre oversikt over økonomien din.

Få innsyn i egne opplysninger hos Gjeldsregisteret her

Snakk med noen

Det viktigste er å være åpen om økonomien din og snakke med partneren din, venner og familie om situasjonen. Det er ingenting å skamme seg over, og det kan være en stor hjelp å få støtte og råd fra andre. Avtal gjerne et møte med våre rådgivere for å få bistand.

Kontakt oss om rådgivning

Jeg har allerede et gjeldsproblem

Bestem deg for å ta tak i situasjonen.

For å klare å komme ut av en økonomisk vanskelig situasjon, må du først innse at du har et problem og ta beslutningen om å gjøre noe med det. Få en god oversikt over situasjonen din så raskt som mulig. Jo mer du vet, desto lettere blir det å handle. Det kan også være lurt å være åpen med familien din, da det ofte kan gjøre situasjonen mindre belastende hvis man ikke holder det hemmelig. Forhindre deg selv fra å ta impulsive lån ved å registrere en frivillig kredittsperre hos et kredittopplysningsbyrå. Du kan fjerne sperren når du ønsker det.

Kontakt oss for rådgivning

Kontakt NAV for økonomisk rådgivning

NAV tilbyr gratis økonomisk rådgivning basert på dine behov. Hvis du føler deg fastlåst, kan du ringe 800 GJELD (telefonnummer 800 45 353) for å få veiledning over telefonen. Du kan få hjelp til å få oversikt over din økonomiske situasjon og sette opp et realistisk budsjett. Du kan også få hjelp til å forhandle med dine kreditorer og søke om utsettelse av betalinger.

Les mer om økonomisk rådgivning fra NAV her

Vær åpen med alle dine kreditorer

Kontakt kreditorene dine så raskt som mulig for å vise at du jobber med å finne en løsning og for å hindre at du pådrar deg nye kostnader i perioden du arbeider med å løse situasjonen din. Behandle alle kreditorer likt, med samme rente og informasjon. Gi en åpen oversikt over din månedlige økonomi og en total liste over dine kreditorer.

Hvis du har en oversikt over din betalingsevne (din inntekt minus forbruks- og boligutgifter), eller hvis du har mulighet til å øke inntekten din ved å selge en bil eller andre verdisaker, er det ofte mulig å inngå en betalingsavtale med kreditorene dine.

Vær konkret når du foreslår hvilke delbetalinger du kan gjøre på gjelden fremover. Erfaringen viser at de fleste kreditorer som ikke har pant i bil eller bolig, er villige til å finne en betalingsordning med deg.

Hvis du har flere smålån eller kredittkortgjeld på forskjellige steder, kan det lønne seg å samle disse i ett lån for å få færre gebyrer og bedre oversikt.

Få innsyn i egne opplysninger hos Gjeldsregisteret her

Se etter muligheter for å spare

Bruk et referansebudsjett for normalt forbruk for å se om du kan kutte noen kostnader i ditt daglige forbruk. Vurder også muligheter for å øke inntektene dine. Kan du forhandle om lønnen din? Har du noe du kan selge, for eksempel en bil, teknologi eller andre verdifulle gjenstander?

Test SIFOs kalkulator for referansebudsjett her

Har du noen spørsmål om din økonomi?

Hvis du tror du trenger hjelp med din økonomi, eller bare har noen spørsmål? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg gjerne!